Sosyal Medya

Güncel

Silvan’dan 10 günde 10 bin kişi kaçtı

Silvan'da sokağa çıkma yasağıyla beraber devam eden operasyonlar sonucu ilçeden göç edenler oluyor...



Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde sokaÄŸa çıkma yasağı on gündür devam ediyor. Ä°lçenin bazı mahallelerinde ÅŸiddetli çatışmaların yaÅŸandığı, 10 bin kiÅŸinin de göç ettiÄŸi bildirildi.

Milliyet'in haberine göre; PKK-KCK'nın “öz yönetim” ilan ettiÄŸi Diyarbakır'ın en büyük ilçesi 105 bin nüfuslu Silvan'da 10 gündür sokaÄŸa çıkma yasağının sürdüÄŸü ve 20 binin üzerinde vatandaşın yaÅŸadığı üç mahallede tuzaklanan hendekler ve çıkan çatışmalar vatandaşı canından bezdirdi. Çok sayıda ev ve iÅŸyerinin hasar gördüÄŸü, sokakların aşılamaz olduÄŸu Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde esnaf temsilcilerinin verdiÄŸi rakamlara göre yaklaşık 10 bin kiÅŸi evlerini terk etti.  Ä°lçe merkezinin ilk yerleÅŸim yerleri olan yaklaşık 23 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı üç mahallede sokakları kazıp patlayıcı tuzaklayan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için giriÅŸ ve çıkışlar Özel Harekat polisleri tarafından tutuluyor. Mahallelerin etrafındaki tepelerde de tank ve polis panzerleri konuÅŸlandırıldı.

 "SÄ°LAH SESLERÄ° DUYMUYOR"

Çatışmaların aralıklarla 24 saat devam ettiÄŸi, esnafın büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle iÅŸyerlerini açmadığı Silvan'da büyük kısmı sokaÄŸa çıkma yasağı süren üç mahalleden olmak üzere yaklaşık 10 bin kiÅŸinin eÅŸyalarını bile almadan evlerini terk ettikleri iddia edildi. Evlerini geride bırakanların bir kısmının ilçedeki çatışma olmayan mahallelere bir kısmının da Diyarbakır ve Batman baÅŸta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleÅŸtiÄŸi belirtildi.

Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi BaÅŸkanı Muhittin Kan ise dört aydır devam eden olaylar nedeniyle bir çok kiÅŸinin ilçeyi terk ettiÄŸini ancak bunun toplu halde bir göç olmadığını belirterek “Ä°nsanlar bireysel olarak ilçeyi terk ediyor. Zaten isteseler de evlerini taşıyamazlar. Bazıları ilçedeki daha güvenli bölgeye geliyor, ancak büyük bir periÅŸanlık yaşıyorlar. Yasaklı 3 mahallenin nüfusu 23 bin civarındaydı. Ancak pek çoÄŸu göç etmek zorunda kaldı. Nüfusta yaklaşık 10 bin civarında düÅŸüÅŸ oldu. Gidenler geri gelir mi onu bilmiyoruz. Çünkü evlerinin büyük bölümü yıkık durumda” diye konuÅŸtu. Üç mahallede yaklaşık 100 iÅŸyerinin tahrip olduÄŸunu belirten Kan, “Silvan silahların altındadır. Artık öyle bir ilçedeki bu tank ve topların ÅŸehir merkezinde patlaması çok ayıplıdır. Biz her yere baÅŸvurduk. Kaymakam Bey'le sürekli diyalog halindeyiz. Kendisi çok iyi niyetlidir. Ancak ÅŸu anda 100'ün üzerinde dükkanımız yıkık. Yüzlerce ev yerle bir oldu. 24 saattir hiç durmuyor silah sesleri. PeriÅŸan bir durumdayız. Silvan esnafı artık 20 yılda kendine gelemez” diye konuÅŸtu. Muhittin Kan, bazı bankaların çek ve senetleri iki ay erteleyeceÄŸini bildirdiÄŸini, bunun sevindirici bir haber olduÄŸunu da kaydetti.

Ä°lçede hala patlayıcıyla tuzaklanan 15 hendek ile 500'e yakın roketatar mermisinin bulunduÄŸu, yaklaşık 50 militanın söz konusu 3 mahallede mevzilendiÄŸi belirtildi. Sadece dün yapılan operasyonda güvenlik güçlerine militanlarca 50 roketatarlı saldırıda bulunulduÄŸu öÄŸrenildi.

ASKERÄ° HAREKETLÄ°LÄ°K

Diyarbakır ve Batman'dan Silvan'a giden karayollarındaki askeri hareketlilik de devam ediyor. Ä°lçe merkezine mayına karşı duyarlı kirpi adı verilen zırhlılar sevk edilirken, karayolları ise sürekli mayın kontrolü yapıyor. Sinyal kesici jammerler eÅŸliÄŸindeki askeri zırhlı araçlar gün boyu Silvan karayolu üzerinde devriye görevi yapıyor. Cep telefonlarının çekmediÄŸi, internet baÄŸlantısının olmadığı üç mahallenin dışında kalan ve daha güvenlikli semtlerde oturanlar, balkonlardan ve damlardan çatışmaları endiÅŸe içinde takip ediyor. Kaldırımlarda, açmadıkları iÅŸyerlerinin önünde, belirsizliÄŸin sona ermesini bekliyor. Bu semtlerdeki çocuklar da okullarına gidip gelmeye devam ediyor. 

YDG-H SORUMLUSU ÖLDÜRÜLDÜ

Önceki akÅŸam Mescit mahallesindeki çatışmada Süleyman Güleç hayatını kaybetti. Güleç'in cenazesi Hastane morguna kaldırıldı. Ä°lçede yaÅŸanan olaylardan bugüne kadar toplam yedi kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Güvenlik kaynaklarından verilen bilgide, güvenlik güçlerinin operasyonlarında yaÅŸamını yitiren Güleç'in YDG-H'nın ilçe yöneticisi olduÄŸu ve “Soro” kod adını kullandığı bildirildi. 

"BELEDÄ°YELER MAKÄ°NE VERMÄ°YOR"

Silvan Kaymakamı Murat Kütük, ÅŸu bilgileri verdi:

“Birçok vatandaşımız baÅŸka mahalle veya ilçelerdeki akrabalarının yanına gitmek zorunda kaldı. Bu aslında üç aydan beri devam eden bir durum. VatandaÅŸ artık bıktı usandı. SaÄŸlık, eÄŸitim hizmetlerini alamıyorlar, yolda rahat yürüyemiyorlar. Hendekler tuzaklı. Yörenin dini önderleri, kanaat önderleri kendi inisiyatifleriyle giriÅŸimlerde bulundular. Onlar da netice alamadılar. Hendeklerin kapatılması için buradaki belediyelerden destek alamıyoruz. Araçları valilik kanalıyla, DSÄ° ve Karayolları'ndan temin ediyoruz. Sivil vatandaşın hiçbir zarar görmemesi için arkadaÅŸlarımız her ÅŸeyi yapıyorlar. Üç ÅŸehit verdik, beÅŸ arkadaşımız yaralandı. Güvenlik güçlerimize açılan ateÅŸ, kahvede vatandaÅŸlarımıza isabet etti, bir kiÅŸi hayatını kaybetti.” 

HDP'LÄ°LERDEN EYLEM

Åžanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Silvan'daki sokaÄŸa çıkma yasağı protesto edildi. Ä°zmir'de ise protestoya katılanlardan aralarında HDP Ä°zmir Ä°l EÅŸ BaÅŸkanı Dilek Aykan'ın da bulunduÄŸu 16 kadın, gözaltına alındı. Diyarbakır'da da Mezopotamya Hukukçular DerneÄŸi üyesi yaklaşık 100 avukat Diyarbakır Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı.

TÄ°HV: 14 SÄ°VÄ°L YAÅžAMINI YÄ°TÄ°RDÄ°

Türkiye Ä°nsan Hakları Vakfı (TÄ°HV) tarafından hazırlanan Silvan raporunda, 16 AÄŸustos'tan bu yana 14 sivilin yaÅŸamını yitirdiÄŸi belirtildi. Raporda, “3 Kasım 2015 itibarıyla ilan edilen sokaÄŸa çıkma yasağından beri tankların kenti abluka altına aldığı ve helikopter destekli hava saldırıları da içeren operasyonların sürdüÄŸü öÄŸrenildi. SokaÄŸa çıkma yasağı olan 3 mahallede ekmek dâhil insanların gıdaya eriÅŸemediÄŸi ve ilgili mahallelerin çatışmalar nedeniyle yaÅŸanmaz hale geldiÄŸi belirtildi” denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.